fbpx
lorsoghiotto@gmail.com

Rotolo al Tiramisù

L’orsetta Polly consiglia

Il Rotolo al Tiramisù è un capriccio per il palato, una gioia per gli occhi e una grande soddisfazione per chi lo prepara. Una dolce unione tra la pasta biscotto, naturalmente morbida e spugnosa, che avvolge al suo interno il ripieno goloso della crema al tiramisù. Una nuvola preziosa arricchita da gocce di cioccolato fondente e spolverata di cacao amaro. Da tagliare a fette spesse e gustarlo in tutta la sua meravigliosa bontà. Immaginatelo come dessert di fine pasto o come merenda da accompagnare ad un buon caffè fumante.

La sua realizzazione richiede un po’ d’impegno e di pazienza. Consiglio di preparare la pasta biscotto un giorno prima poi farcirlo con la crema e lasciarlo riposare in frigo una notte intera per consolidare la forma tondeggiante. Per la crema invece consiglio assolutamente di pastorizzare le uova utilizzando un termometro da cucina. Questa operazione si chiama Patè à Bombe ed è un classico della pasticceria. Non vi preoccupate vi guiderò passo dopo passo e otterrete il dolce perfetto.

Baci Georgiana

Procedimento di preparazione della Pasta Biscotto (Pasta Biscuit)

  • come primo passo per preparare il nostro Rotolo al Tiramisù bisogna fare la pasta biscotto. Una base morbida e spugnosa che si può arrotolare
  • separare i tuorli dagli albumi e metterli in due recipienti distinti (NB le uova devono essere a temperatura ambiente altrimenti non montano)
  • semi-montare i bianchi con lo zucchero a velo. Non devono essere a neve ferma
  • montare i gialli con lo zucchero semolato e un pizzico di sale fino ad ottenere una crema chiara e gonfia

  • in un recipiente più grande unire gradualmente tutti i composti: un pochino di albumi semi-montati, un pochino di tuorli montati e un pochino di farina setacciata
  • mescolare con una spatola dal basso verso l’alto, molto delicatamente, per evitare di smontare gli ingredienti
  •  stendere l’impasto in una teglia da forno rivestita con carta forno di 34 x 42 cm
  • livellare molto delicatamente l’impasto e sbattere leggermente la teglia
  • cuocere la pasta biscotti nel forno statico già caldo a 180 gradi per circa 8 minuti (non di più). La superficie deve diventare appena dorata. Non si dovrebbe aprire mai il forno durante la cottura ma se si dovesse gonfiare troppo suggerisco di “appiattirla” con l’aiuto di una spatola
  • una volta cotta e ancora calda arrotolarla con tutta la carta forno per darle la forma. Quando è ancora calda staccare delicatamente la carta forno, spolverizzare di zucchero semolato entrambe le superfici e trasferirla su una carta forno pulita. Arrotolarla nuovamente e lasciarla freddare così in questo modo manterrà la forma e non si romperà.
  • Io non l’ho usata subito ma il giorno successivo. Per conservarla al meglio l’ho avvolta nella pellicola trasparente (già arrotolata) e messa nel forno spento

Procedimento di preparazione della crema con tuorli pastorizzati (Pate à Bombe)

  • per preparare la crema del Tiramisù ho pastorizzato i tuorli usando la tecnica della Pate à Bombe. Per fare questo è necessario l’uso di un termometro da cucina
  • in un pentolino versare lo zucchero semolato e l’acqua
  • far cuocere lo sciroppo di acqua e zucchero a fuoco dolce, mescolando ogni tanto, finché non raggiunge esattamente i 121 gradi. Per questo motivo è necessario il termometro
  • nel frattempo che lo sciroppo cuoce iniziare a montare i tuorli
  • raggiunti i 121 gradi versare lo sciroppo sui tuorli semi-montati continuando a montare con le fruste elettriche

  • continuare a montare finché la Patè à Bombe non si raffredda completamente (ci vorranno circa 5 minuti) e si ottiene una crema molto chiara e molto gonfia
  • la quantità ottenuta è un po’ di più del necessario. Pesare e prendere solo 250 g di Patè à Bombe il resto si può conservare in congelatore
  • unirci 250 g di mascarpone e 250 g di panna liquida montata a neve
  • la crema del Tiramisù è pronta

Composizione del Rotolo al Tiramisù

  • srotolare delicatamente la pasta biscotto ormai fredda
  • preparare il caffè, aspettare che si raffredda e bagnare la pasta biscotto. Non bagnatela troppo altrimenti si rompe e sarà impossibile arrotolarla nuovamente
  • farcitela con la crema del tiramisù e gocce di cioccolato (senza esagerare perché altrimenti uscirà dai bordi 🙂 )
  • arrotolate il tutto molto delicatamente
  • chiudere il rotolo con la pellicola trasparente stringendo bene
  • lasciarlo freddare in frigo una notte intera

  • il giorno successivo, togliere la pellicola e spolverizzare il rotolo con il cacao amaro
  • tagliarlo a fette spesse circa 2-3 cm e servire
  • conservare in frigo

 L’orsetta Polly vi augura buon appetito! 🙂

273 Responses

  1. Pretty component of content. I simply stumbled upon your weblog and in accession capital to claim that I get in fact loved account your blog posts. Any way I’ll be subscribing on your augment and even I achievement you get right of entry to consistently rapidly.

  2. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  3. I am just writing to let you be aware of what a great encounter my wife’s princess gained studying the blog. She figured out too many pieces, most notably how it is like to have a great helping style to get men and women without difficulty grasp some impossible subject matter. You actually surpassed readers’ expectations. I appreciate you for supplying such practical, trustworthy, revealing and also cool tips on your topic to Evelyn.

  4. I’m really enjoying the design and layout of your website. It’s a very easy on the eyes which makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme? Exceptional work!

  5. An interesting discussion is worth comment. I think that you should write more on this topic, it might not be a taboo subject but generally people are not enough to speak on such topics. To the next. Cheers

  6. Can I just say what a relief to find someone who actually knows what theyre talking about on the internet. You definitely know how to bring an issue to light and make it important. More people need to read this and understand this side of the story. I cant believe youre not more popular because you definitely have the gift.

  7. I’ve been browsing on-line more than 3 hours as of late, but I never found any interesting article like yours. It?¦s beautiful value enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more helpful than ever before.

  8. hello!,I like your writing so much! share we communicate more about your post on AOL? I need a specialist on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

  9. Thank you a lot for providing individuals with a very spectacular opportunity to discover important secrets from this website. It’s always so awesome and as well , packed with amusement for me and my office mates to search your web site really three times in one week to learn the fresh items you have. And lastly, I’m so certainly astounded concerning the remarkable information served by you. Some 3 facts in this posting are undoubtedly the very best I’ve had.

  10. Wow that was odd. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Regardless, just wanted to say excellent blog!

  11. You really make it appear so easy together with your presentation but I in finding this matter to be actually one thing that I believe I might by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely vast for me. I am having a look ahead in your next publish, I will attempt to get the grasp of it!

  12. I’m not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent information I was looking for this information for my mission.

  13. Good post. I be taught one thing tougher on totally different blogs everyday. It is going to all the time be stimulating to read content material from other writers and follow somewhat something from their store. I’d desire to use some with the content on my weblog whether you don’t mind. Natually I’ll offer you a link on your internet blog. Thanks for sharing.

  14. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing many months of hard work due to no back up. Do you have any methods to protect against hackers?

  15. I have been browsing on-line more than 3 hours lately, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty price sufficient for me. Personally, if all web owners and bloggers made excellent content material as you did, the internet might be much more helpful than ever before.

  16. Very efficiently written post. It will be beneficial to anybody who employess it, including myself. Keep doing what you are doing – i will definitely read more posts.

  17. What i do not realize is in truth how you are no longer really a lot more well-liked than you might be right now. You are very intelligent. You know thus considerably relating to this matter, produced me in my opinion imagine it from numerous various angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it is something to do with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. Always maintain it up!

  18. I precisely needed to thank you very much once more. I’m not certain the things that I might have sorted out without the methods contributed by you relating to such a theme. This was the challenging situation in my circumstances, however , understanding a new expert approach you treated the issue took me to jump for contentment. I’m just thankful for the work and in addition hope that you find out what a great job that you’re putting in training the rest via your webpage. I’m certain you’ve never got to know all of us.

  19. of course like your website however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to inform the reality then again I will surely come again again.

  20. Thanks for another fantastic post. Where else could anybody get that kind of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

  21. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.